x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Struguri contra insomniei

Struguri contra insomniei

de Georgeta Licsandru    |    07 Aug 2008   •   00:00
Struguri contra insomniei

SOLUTIE  ●  Magneziul din fructele crude ne asigura o noapte linistita
Struguri rosii si banane, la masa de seara! Aceasta este formula  magica ce ne asigura un somn linistit si odihnitor, spun cercetatorii de la Universitatea Milano.



SOLUŢIE  ●  Magneziul din fructele crude ne asigură o noapte liniştită
Struguri roşii şi banane, la masa de seară! Aceasta este formula  magică ce ne asigură un somn liniştit şi odihnitor, spun cercetătorii de la Universitatea Milano.

Strugurii roşii şi bananele conţin precursori de melatonină, hormon implicat în ritmul somn-veghe. În mod normal, melatonina este secretată de organismul nostru pentru a induce starea de somn. Producţia acestui hormon este stimulată de întuneric. Pe măsură ce concentraţia de melatonină creşte, somnul devine mai profund şi mai odihnitor, arată studiul efectuat la Universitatea Milano. În cazul tulburărilor de somn, creşterea cantităţii de melatonină poate fi realizată cu ajutorul alimentelor ce conţin precursori ai acestui hormon – strugurii roşii şi bananele. Cercetătorii italieni susţin că efect similar în inducerea somnului profund are şi un pahar cu vin roşu băut înainte de culcare. Fumătorii, persoanele care consumă alcool sau cafea, cele care iau antidepresive ar fi bine să mănînce cît mai mulţi struguri şi banane. Tocmai pentru că, în cazul lor, secreţia de melatonină este mai scăzută decît în mod normal.

RELAXARE. Pe lîngă precursori de melatonină, strugurii roşii şi bananele conţin şi magneziu, care are de asemenea efect relaxant asupra sistemului nervos. Magneziul are un rol deosebit în funcţionarea normală a celulei nervoase. Lipsa magneziului dă o stare de confuzie, de dezorientare, insomnie, lipsă de concentrare, stări depresive. 100 g banane conţin 35 mg magneziu, strugurii roşii – 20 mg. Bananele şi strugurii se remarcă şi prin conţinutul în vitamine din grupul B-urilor. Asociate cu magneziul, aceste vitamine contribuie la îmbunătăţirea stării psihice, la întărirea rezistenţei la stres şi previn insomniile apărute pe fondul oboselii. Tot pentru a preveni insomniile, nutriţioniştii ne sfătuiesc să evităm mesele copioase seara. Grăsimile, zahărul, sarea consumate în exces la masa de seară sînt cauza trezirilor frecvente în timpul nopţii.

Calmante

Un pahar cu lapte ne ajută să ne relaxăm şi să dormim liniştiţi. Laptele conţine calciu şi triptofan, substanţă ce acţionează ca un calmant natural. Efect sedativ are şi ceaiul călduţ de sunătoare, tei, muşeţel. Din aceste plante se fac infuzii şi decocturi, ce se beau cu o jumătate de oră înainte de culcare. Pentru înlăturarea stărilor de agitaţie şi pentru a adormi uşor, infuziile sau decocturile se pot îndulci cu miere. Nutriţioniştii italieni ne recomandă, de asemenea, ca seara să renunţăm la dulciuri. Deoarece dulciurile provoacă creşterea glicemiei, una dintre cauzele somnului agitat şi a trezirilor frecvente în timpul nopţii. De multe ori, persoanele care suferă de hiperaciditate au probleme cu somnul. În astfel de cazuri, la cină, este recomandat un cartof fiert, acesta reduce hiperacididatea şi ne ajută să dormim.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă