x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet STUDIU - Vinul conţine metale

STUDIU - Vinul conţine metale

de Cristina Andreea Calin    |    31 Oct 2008   •   00:00

Un singur pahar de vin pe zi vă poate îmbolnăvi de cancer, maladii cardiovasculare, Parkinson, avertizează un grup de cercetători britanici.



Aceştia spun că vinovate de aceste afecţiuni sunt metalele care se găsesc în vin: cupru, zinc, crom, magneziu, vanadiu şi nichel. Aceste substanţe se găsesc atât în vinul alb, cât şi în cel roşu. Cele mai mari doze s-au găsit în vinurile provenind din Ungaria şi Slovacia. Pe locul trei în clasamantul cercetătorilor se află vinurile franţuzeşti. Pe lista vinurilor sigure sunt cele care provin din Argentina, Brazilia şi Italia. Totuşi, autorităţile britanice le recomandă consumatorilor să nu se panicheze, pentru că metalele nu depăşesc dozele admise, chiar dacă se află la maximul acestora. Acelaşi sfat îl dau şi producătorii şi importatorii de vinuri din Marea Britanie, care se bazează pe studiile anterioare care au arătat că vinul are efecte benefice asupra sănătăţii sistemului cardiovascular.  Mai mult, ei spun că metoda folosită de cercetători nu este folosită în Europa, astfel încât rezultatele nu sunt concludente.

Cercetătorii vor să facă studii mai aprofundate pentru a afla care sunt limitele care afectează sănătatea. Mai mult decât atât, ei cer ca pe eticheta vinurilor să se regăsească nivelul de metale şi le cer producătorilor să facă tot posibilul să elimine substanţele din procesul tehnologic.

×
Subiecte în articol: bun de consum