x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sucurile de fructe pot fi dăunătoare

Sucurile de fructe pot fi dăunătoare

de Nicoleta Catana    |    21 Aug 2008   •   00:00
Sucurile de fructe pot fi dăunătoare

Sucurile de grapefruit, de portocale şi de mere pot reduce absorbţia în organism a anumitor medica­men­te, diminuînd drastic eficacita­tea acestora, potrivit unui studiu rea­lizat de cercetătorii americani

Sucurile de grapefruit, de portocale şi de mere pot reduce absorbţia în organism a anumitor medica­men­te, diminuînd drastic eficacita­tea acestora, potrivit unui studiu rea­lizat de cercetătorii americani, preluat de AFP. Acesta prezintă noi motive pentru care oamenii ar trebui să evite să consume anumite sucuri de fructe în perioadele în care se află sub tratament medicamentos îm­po­triva cancerului, maladiilor cardiovasculare sau pentru acceptarea unui transplant de către organism. Este vorba de toposid, un agent anticancer, tratamente împotriva hipertensiunii arteriale, precum atenolol, celiprolol şi talinolol, medicamente împotriva respingerii organelor transplantate – Ciclos­po­rin – şi antibiotice ca cipro­flo­xa­cin, levofloxacin şi itraconazol.

 
ACŢIUNE NOCIVĂ. Acest studiu clinic a demonstrat că narin­gina, ingredientul activ din grapefruit, blochează un vector cheie al medicamentelor, care permite asi­milarea acestora în organism. Substanţa chimică are o funcţie esen­ţială în orientarea moleculelor active ale acestor medicamente din intestinul subţire către sistemul cir­culator. Sucul de grapefruit blo­chea­ză o enzimă numită CYP3A4 în une­le medicamente, precum cele pentru diminuarea colesterolului, fă­cîn­du-le toxice. Aceasta permite asimi­larea medicamentelor în organism. Alte studii au identificat aproximativ 50 de doctorii asupra cărora gra­pe­fruit-ul poate avea aceleaşi efecte. Riscurile sînt indicate pe etichetele medicamentelor.

×
Subiecte în articol: bun de consum