x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Supă de pui fără pui

Supă de pui fără pui

de Cristina Andreea Catana    |    14 Iun 2007   •   00:00
Supă de pui fără pui

CE BEM, CE MĂNCĂM
Gustul de pui din supă este creat artificial din gluten şi lactoză. Ne intrebăm de ce supa nu se cheamă"supă cremă de gluten".



CE BEM, CE MĂNCĂM
Gustul de pui din supă este creat artificial din gluten şi lactoză. Ne intrebăm de ce supa nu se cheamă"supă cremă de gluten".


Maggi a creat o supă de pui cu crutoane care nu are pui. Are in schimb crutoane (pe bază de grău) intr-o cantitate rezonabilă, acestea fiind şi primul ingredient menţionat pe listă. Crema de plante (pe bază de grău şi lactoză) ocupă locul doi, urmată fiind de amidon de porumb, făină de grău, grăsime vegetală, sare iodată(I+), potenţiator de aromă (glutamat de sodium E 621), zahăr, agent de ingroşare (xantan E 415), maltodextrină, aromă de pui (pe bază de gluten şi lapte), arome, grăsime de pui, proteine vegetale hidrolizate (pe bază de soia), ceapă verde, acidifiant (acid citric E 330) şi la final, extract de usturoi. După această listă lungă de ingrediente, producătorul ţine să le spună alergicilor că produsul poate conţine urme de ouă şi ţelină. O porţie de supă cremă de pui cu crutoane conţine: proteine 0,6 g, lipide 4,6 g, glucide 6,6 g şi are o valoarea energetică de 289 kj (69kcal).

ANALIZĂ. Citind eticheta produsului, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, constată că produsul are un conţinut foarte scăzut de proteine, şi acestea de origine vegetală de calitate biologică slabă, fără a conţine proteină din carne de pui, ci numai aromă obţinută din proteina grăului — gluten — şi lapte. Nu este declarată natura grăsimii vegetale (hidrogentă?!), in schimb produsul conţine grăsime de pui bogată in acizi graşi saturaţi. Persoanele alergice trebuie să ţină cont de faptul că produsul conţine surse de gluten şi lactoză. Foarte utilă pentru această analiză ar fi fost specificarea cantităţii de sare utilizată.


CONCLUZII. Din cauza valorii biologice scăzute, produsul nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, persoanelor care desfăşoară activitate fizică şi mintală intensă, persoanelor cu sensibilitate la glutamat, suferinzilor de afecţiuni cardiovasculare, alergicilor, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, femeilor insărcinate şi care alăptează, bolnavilor de rinichi şi hepatici, diabeticilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum