x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Tarzan este sărbătorit cu mare fast la Timişoara

Tarzan este sărbătorit cu mare fast la Timişoara

16 Mai 2009   •   00:00
Tarzan este sărbătorit cu mare fast la Timişoara

Cartierul Iosefin, unde s-a născut celebrul actor american Johnny Weissmuller - cel care a interpretat, în urmă cu câteva zeci de ani, rolul lui Tarzan - este în sărbătoare. Locuitorii au parte de o paletă largă de manifestări, ce merg de la concursuri sportive până la expoziţii culinare şi muzică de promenadă.



Dimineaţa acestei zile este rezervată elevilor de la şapte şcoli din cartier, care vor participa, la Colegiul Naţional Bănăţean, la un concurs de desene cu tema"Canalul Bega în Iosefin", după care, de la ora 14,00, la Teatrul "Julia'' din Piaţa Maria, trupa Haz'ard va prezenta spectacolul pentru copii "D-ale lui Caragiale'. Tot aici, istoricul Ioan Haţegan va expune, de la ora 15,30, mai multe hărţi vechi şi cărţi privitoare la cartierul Iosefin.

Duminică, de la ora 11,00 va avea loc Cupa Cartierului Iosefin la fotbal, competiţia desfăşurându-se la baza sportivă de pe strada Lacului şi are ca invitată specială echipa de fotbal a Primăriei. De la ora 16,00, la Sala Lira, va avea loc o expoziţie culinară, în care cele mai vestite gospodine şi bucătărese din cartier îşi vor etala delicatesele - mâncăruri tradiţionale ale diferitelor etnii care au locuit sau locuiesc, încă, în cartierul Iosefin.

Seara, de la ora 20,00, în Piaţa Alexandru Mocioni este programat un concert al fanfarei Pro Amiciţia. Sărbătoarea se va termină cu un alai cu torţe aprinse, pe principalele artere ale cartierului, iar cei mici se vor putea plimba cu un tramvai de epocă.

Iosefinul are un parfum aparte, aici fiind lansat, în urmă cu aproape doi ani, primul ziar de cartier numit "Foaia Iosefinului', într-un tiraj de 5.000 de exemplare, iniţiativa aparţinându-le cetăţenilor din Consiliul consultativ de cartier Iosefin, care au copiat modelul din oraşul francez Molhouse, înfrăţit cu Timişoara, iar pentru o documentare în acest sens, membrii forului consultativ au făcut chiar şi o vizită în Franţa.

Primarul Gheorghe Ciuhandu spune că, de altfel, şi ideea sărbătorilor de cartier, evenimente care acum se desfăşoară anual în şase zone din Timişoara aparţine comunităţii franceze.

Iosefinul a fost primul cartier din Timişoara care şi-a înfiinţat şi propria sărbătoare,"Zilele Iosefinului', în anul 2006, acum ajungând la cea de-a IV-a ediţie.

Cartierul Iosefin sau"al Majestăţii Sale Josef al II-lea', se apropie de împlinirea a 236 de ani de când a primit numele imperial. Potrivit documentelor,"în 1773, cu preînalta bunăvoinţă a lui Josef II, noile Maiere Germane se botează după numele Majestatii Sale, Josefin'.

În timpul celei de-a treia călătorii pe care a efectuat-o în Banat, împăratul a ajuns cu suita la marginea regiunii, de unde a trimis solie la Timişoara, prin care anunţa că nu va înnopta în niciun palat, ci în hanuri şi case de oameni, fără fast. Între 11 şi 13 mai, împăratul a vizitat oraşul, având întâlniri cu oficialităţile administrativ-militare şi bisericeşti ale urbei. Prima construcţie ridicată de"iosefinişti' a fost biserica romano-catolică.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: alimentatie echilibrata