x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Te-ai trezit vreodată din somn fără să te poți mișca? Există o explicație științifică!

Te-ai trezit vreodată din somn fără să te poți mișca? Există o explicație științifică!

20 Dec 2017   •   11:35
Te-ai trezit vreodată din somn fără să te poți mișca? Există o explicație științifică!

Ti s-a intamplat vreodata sa te trezesti din somn brusc, intr-o stare perfect constienta, dar sa fii incapabil sa-ti misti in vreun fel corpul, trebuie sa stii care sunt motivele pentru care experimentezi aceasta senzatie si ce se intampla de fapt in corpul si in creierul tau atunci cand patesti asta. Specialistii au cautat mult timp explicatii pentru acest fenomen misterios.

Dacă ai avut astfel de stări, află că, din punct de vedere științific... ai experimentat ”paralizia în somn”.

Acesta este un fenomen surprinzător al activității cerebrale, întâlnit cu regularitate la aproximativ 8% dintre locuitorii Planetei. În acele momente, persoana este în incapacitatea de a-și controla sau a-și mișca vreun mușchi al corpului.

Fenomenul poate dura de la câteva secunde până la minute. Sunt momente intense, în care persoana în cauză nu se poate mișca și nu poate vorbi, dar este conștientă pe deplin de ceea ce se petrece. 

Motivul pentru care se declanseaza paralizia in somn este “anomalia” pe care medicii o explica astfel: atunci cand o persoana este constienta inainte de cel de-al doilea tip de somn, REM, experimenteaza exact incapacitatea de a se misca. Fiindca nu a intrat treptat in starea de somn si nu a trecut prin prima stare, de somn NREM, in care corpul si mintea se relaxeaza, starea de somn REM care apare prea repede, ii poate declansa incapacitatea de a se misca.

Mai pe românește, creierul s-a trezit, dar corpul încă doarme. Pentru cei care s-au speriat de această stare, trebuie să știe că aceasta nu este o boală și nu le afectează sănătate în vreun mod! ....Doar somnul!

Sfat: pentru a ieși mai repede din ”paralizie”, încercați să strângeți pumnul. Este o metodă eficientă care ajută la revenirea completă în starea de veghe. Nu intrați în panică, încercați să vă controlați emoțiile gândindu-vă că niciun rău nu vi se poate întâmpla!

Sursa

×
Subiecte în articol: paralizie in somn