x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Te stresează criza?

Te stresează criza?

de Mirela Dădăcuş    |    14 Iul 2009   •   00:00
Te stresează criza?
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Teama de criza economică şi instabilitatea locului de muncă sunt motive suficiente de panică, chiar şi pentru cei mai calmi dintre noi. Însă cel mai mult avem de suferit de pe urma nesiguranţei psihologice care apare în această situaţie şi care ne afectează în mod direct calitatea vieţii, avertizează medicii psihiatri.



"Oamenii nu reacţionează la criză, ci la atmosfera creată în jurul ei. Dacă tot timpul ni se prezintă Apocalipsa, intrăm într-o stare în care ne măcinăm nervos, ne pierdem reperele şi devenim depresivi şi anxioşi", spune prof. dr Florin Tudose, şeful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Potrivit acestuia, există soluţii la îndemâna oricui pentru a depăşi această perioadă: "Nu putem să trăim într-o nesiguranţă continuă, chiar dacă auzim tot timpul vorbindu-se despre criză economică, secetă sau gripă porcină. Trebuie să avem o atitudine pozitivă şi constructivă faţă de viitor şi să încercăm să ne adaptăm din mers la această situaţie".

 Asta presupune să "strângem cureaua atunci când trebuie" şi să ne facem rezerve financiare, în loc să cheltuim banii în mod inconştient. Asta înseamnă să renunţăm la unele proiecte care implică investiţii financiare, dar şi la achiziţionarea unor lucruri de care nu avem neapărat nevoie. Cu cât vom face un sacrificiu mai mare într-un timp mai scurt, cu atât vom reuşi să ne revenim mai repede din criză.

ADIO, PESIMISM
O altă soluţie avansată de prof. Tudose ar fi renunţarea la acel fatalism extraordinar, de genul: "Cum să sperăm că vom ieşi din criză, dacă tot timpul ne plângem? Dacă ne uităm în jur, vom vedea că nu există nici un motiv de pesimism. Litoralul românesc nu duce lipsă de turişti, magazinele nu resimt efectele crizei, agenţiile de turism au epuizat ofertele de vacanţă. Şi atunci, unde este criza?". Specialistul ne mai recomandă să "vorbim mai puţin despre criză şi să acţionăm mai mult", chiar dacă este mai uşor să pozăm în "depresivi", decât să luăm atitudine.

"Multe persoane se ascund la umbra crizei şi chiar îşi justifică eşecurile prin aceasta, în loc să-şi autoanalizeze propriile calităţi şi defecte. Din păcate, dacă stăm pe fundul prăpastiei şi ne plângem de milă, rămânem fără resurse fizice şi psihice şi ajungem să ne prăbuşim în depresii".


Sfatul psihologului
Criza poate fi depăşită dacă scurtăm perioada de incertitudine, recomandă prof. dr Florin Tudose, şeful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. "Fiecare persoană trebuie să se mobilize pentru a scurta propriile crize - financiare, psihologice -, deoarece este mai puţin dureros să luăm măsuri radicale pe termen scurt, decât pe termen lung. În această perioadă, trebuie să fim mai economi, în loc să cheltuim fără sens; să renunţăm la obiceiul de ne plânge tot timpul, fără a încerca să găsim soluţii concrete."

×
Subiecte în articol: psihologie