x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Toamna in farfurie

Toamna in farfurie

04 Sep 2007   •   00:00

"Mere, pere in panere, / Prune bune şi alune / Şi gutui amărui / Cu puf galben ca de pui / Şi tot felul de legume / De nu le mai ştii pe nume".


"Mere, pere in panere, / Prune bune şi alune / Şi gutui amărui / Cu puf galben ca de pui / Şi tot felul de legume / De nu le mai ştii pe nume". Aşa era definită toamna intr-o poezie pe care cu toţii am invăţat-o in copilărie. Cu ajutorul specialistului nostru, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, vă oferim un ghid al toamnei in farfurie.

In această perioadă in prim-plan sunt rădăcinoasele (morcovi, ţelină, sfeclă roşie). Acestea sunt foarte bune pentru intărirea imunităţii inainte de răcirea vremii. Rădăcinoasele au proprietăţi remineralizante şi tonice extraodinare datorită bogăţiei de vitamine (C, B1, B2, E) şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier). "Morcovii, ţelina, sfecla roşie se numără printre puţinele alimente care conţin lignine şi terpene - substanţe care previn afecţiunile cardiovasculare, hipercolesterolemia şi impiedică dezvoltarea celulelor canceroase", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Fibre alimentare

Multe persoane evită rădăcinoasele pentru că sunt ceva mai tari. Aceasta din cauza cantităţii mari de fibre alimentare pe care le conţin. Fibrele sunt insă un avantaj, nicidecum un dezavantaj. Fibrelor alimentare li se datorează efectul de scădere a colesterolului, eliminarea toxinelor şi a substanţelor cancerigene din organism. In acelaşi timp, fibrele alimentare solubile şi insolubile, amidonul sunt glucide lente, care eliberează treptat glucoza sau energia. Astfel sunt prevenite şocurile insulinice, creşterea sau scăderea bruscă a glicemiei. Totuşi, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia asupra acestor glucide. Dacă rădăcinoasele sunt preparate la temperaturi ridicate, există riscul ca glucidele să se caramelizeze şi să işi piardă proprietăţile. De aceea, cel mai bine este să măncăm legumele crude sub formă de salate sau preparate in vapori de apă.

Varză, broccoli

Proprietăţi remineralizante şi detoxifiante au şi celelalte legume pe care ni le oferă cu dărnicie toamna: roşii, ardei, vinete, varză, conopidă, broccoli. Cu căt sunt colorate mai intens, cu atăt legumele şi fructele sunt mai bogate in antioxidanţi (vitamine şi minerale). "Se pare că antioxidanţii din legume au o eficienţă chiar mai mare decăt cei din fructe", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Să luăm numai două exemple: varza şi broccoli. Datorită vitaminelor A, E, B, varza este recunoscută ca o legumă cu proprietăţi anticancerigene puternice, poate contribui la eliminarea toxinelor din organism şi la incetinirea creşterii tumorilor, in momentul in care boala s-a declanşat. Varza este una dintre legumele care işi păstrează proprietăţile chiar şi atunci cănd a fost preparată termic. Acţiune similară are broccoli. Nutriţioniştii recomandă broccoli indeosebi persoanelor in vărstă. O dată cu inaintarea in vărstă, organismul pierde din capacitatea de a fabrica antioxidanţi proprii, fiind expus astfel atacului radicalilor liberi. In această situaţie, prin vitamina C, betacarotenul şi acidul folic pe care le conţine, broccoli poate fi soluţia pentru remineralizare, pentru un tonus mai bun şi pentru prevenirea afecţiunilor specifice vărstei a treia.

Congelarea

Dacă vreţi să aveţi fructe şi legume proaspete pe farfurie şi in timpul iernii, acum este momentul să le puneţi la congelat. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune că o parte din vitamine şi enzime rămăn active in fructele şi legumele puse la congelator. Legumele sunt mai rezistente decăt fructele la congelare. Acestea au mai multă substanţă uscată şi mai puţină apă, de aceea işi păstrează mai bine proprietăţile nutritive prin congelare. Fructele care conţin multă apă au o structură mai puţin omogenă şi sunt mai moi după decongelare.

PERELE. Unele dintre cele mai puţin alergene fructe, perele ne furnizează 40 de calorii, 0,3 g proteine, 7 g fructoză, 2 g fibre alimentare, 150 mg potasiu, 7 mg vitamina C. Sunt recomandate şi diabeticilor, datorită fructozei.

VINETELE. 100 g vinete coapte conţin 93% apă şi numai 18 calorii. De asemenea sunt surse bune de potasiu - Â 200 mg, magneziu - 15 mg, fosfor - 18 mg, caroten - 26 micrograme. Potasiul, magneziul, fosforul, carotenul contribuie la reducerea stresului oxidativ, acţionănd ca o metodă de prevenire a cancerului. Alături de varză şi roşii, vinetele sunt legume care işi păstrează proprietăţile nutritive chiar dacă sunt preparate termic.

NUCILE. Şase nuci aduc un aport de 2 mg de vitamina E. Aceasta este un antioxidant puternic, care previne imbătrănirea precoce şi are un rol protector impotriva bolilor coronariene.

MORCOVII. 45 de calorii şi 8,8 g glucide - aceasta este energia pe care ne-o oferă 100 g morcovi. Dacă mai punem la socoteală vitaminele A, B, C, putem spune pe bună dreptate că morcovii sunt remineralizante, tonice naturale. S-a dovedit că morcovii cruzi şi sucul de morcovi reglează microflora intestinală şi conţin un ulei esenţial cu efect antiparazitar. Au şi efect detoxifiant, depurativ şi proprietatea de a dizolva calculii biliari.

PRUNELE. Acestea sunt una dintre puţinele surse vegetale de fier - 2 mg/100 g. In aceeaşi cantitate de prune proaspete se găsesc 50 de calorii, 12 g glucide, 2 g fibre alimentare, 330 mg potasiu, 25 mg calciu, 135 micrograme betacaroten.

×
Subiecte în articol: alimentare alimentatie echilibrata