x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Turte dulci pe moldoveneşte

Turte dulci pe moldoveneşte

de Cristina Andreea Calin    |    26 Oct 2007   •   00:00
Turte dulci pe moldoveneşte

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...MÂ
Importatorul acestor turte dulci a tras concluzia că nu vom inţelege eticheta pusă de producătorul din Republica Moldova şi face o traducere după ureche. Produsul nu este indicat consumatorilor sensibili.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...MÂ
Importatorul acestor turte dulci a tras concluzia că nu vom inţelege eticheta pusă de producătorul din Republica Moldova şi face o traducere după ureche. Produsul nu este indicat consumatorilor sensibili.

Turtele dulci "Savoarea nucilor" au fost importate din Republica Moldova. Nimic nefiresc, doar pănă observăm eticheta tradusă de importator in limba romănă. De pe eticheta pusă de producător aflăm care sunt ingredientele: făină de grău, zahăr tos, ulei de floarea-soarelui, miez de nucă, afănători: carbonat de amoniu (E 503), bicarbonat de sodiu (E 500), aromă de nucă identic naturală, acidifiant: acid citric (E 330).

Importatorul simte probabil nevoia să facă traducerea din "moldoveneşte" in romăneşte, aşa incăt ne oferă o traducere: "făină de grău c/s, zahăr tos, ulei de floarea-soarelui, miez de nucă (3,4%), aromatizator, afănatori, sare de lămăie".

După cum se observă, cele două etichete nu coincid, semn că "translatorul" ar trebui ori trimis la nişte cursuri de specializare, ori concediat. Informaţiile nutriţionale sunt oferite doar in limba producătorului. Astfel, aflăm că măncănd 100 de grame de turtă dulce vom asimila proteine 6,2 g, grăsimi 7,1 g, glucide 68,8 g şi vom căştiga 370,4 Kcal.


ANALIZÃ.... Turta dulce are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide care imprimă produsului o incărcătură glicemică ridicată. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune in continuarea acestei analize că produsul are o densitate energetică mare (370,4 kcal/100 g).
De asemenea, sunt utilizaţi aditivi alimentari din categoria afănătorilor chimici, acidifianţilor şi aromantizanţilor artificiali (aromă artificială de nucă). Produsul conţine o sursă de gluten.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat persoanelor supraponderale şi obeze, din cauza valorii energetice foarte ridicate, copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează. Suferinzii de diabet vor consuma această turtă dulce numai cu avizul medicului, avănd grijă să nu depăşească doza zilnică de carbohidraţi. Este interzisă suferinzilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten.


Acidul citric

Acidul citric, E 330, este un component al celulelor corpului şi este degradat şi folosit de organism fără efecte secundare. In cazul consumului ridicat, au fost sesizate reacţii pseudo-alergice (intoleranţe), dar acestea sunt foarte rare. Persoanele cu asemenea intoleranţe ar trebui să evite toate fructele moi şi produsele obţinute din ele.


Precizări

Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.



×
Subiecte în articol: bun de consum