x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ulei la preţ de unt

Ulei la preţ de unt

de Cristina Andreea Calin    |    02 Mar 2010   •   00:00
Ulei la preţ de unt
Sursa foto: Jurnalul foto/

Produsul Cremunt fabricat de Lactofood înşală consumatorul, făcându-l să creadă că va mânca unt, când de fapt va întinde pe pâine mult ulei solidificat, amestecat cu un pic de unt. Chiar şi comercianţii contribuie la această minciună, expunând produsul lângă pachetele de unt.



Înşelăciunea merge chiar mai departe, cu riscul de a încălca legislaţia privind etichetarea. Producătorii de alimente sunt obligaţi de HG 106/2002 să menţioneze pe etichetă ingredientele în ordinea descrescătoare a cantităţii utilizate.

La articolul 7 se stipulează: "Lista cuprinzând ingredientele conţine toate ingredientele din alimente în ordinea descrescătoare a cantităţii, determinată în momentul introducerii în fabricaţie; vitaminele şi mineralele adăugate în alimente se menţionează în lista cuprinzând ingredientele".

În acest caz, producătorul a menţionat ca prim ingredient untul, deşi are o pondere de doar 18%, în timp ce grăsimile vegetale, care sunt materia primă principală, ocupă locul al doilea. În acest fel, consumatorul este păcălit şi indus în eroare, pentru că poate crede că a achiziţionat unt.

Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii renale, hepatice, celor care suferă de boli ale tractusului digestiv. Persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză vor testa reacţia organismului, consumând o cantitate mică de produs.

Profesorul Mencinicopschi nu poate face alte recomandări, pentru că producătorul nu a precizat dacă grăsimile vegetale folosite au suferit vreun proces chimic de interesterificare sau de hidrogenare. Pe etichetă nu este specificată nici natura grăsimilor. Totuşi, având în vedere cantitatea mare de grăsimi, categoriile enumerate de consumatori trebuie să fie rezervate atunci când aleg să consume produsul Cremunt Lacto food.

INGREDIENTE
Cremunt. Lactofood. Unt 18%, grăsimi vegetale 47%, apă. Grăsimi compuse trei sferturi. Grăsime 60%, din care grăsimi lactice 15%.

×
Subiecte în articol: bun de consum ulei inselaciune unt cremunt