x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Un test nou faciliteazǎ diagnosticul autismului la adulţi

Un test nou faciliteazǎ diagnosticul autismului la adulţi

de Magda Cristina Ursache    |    12 Dec 2013   •   10:24
Un test nou faciliteazǎ diagnosticul autismului la adulţi

Cercetǎtorii de la Karolinska Institutet din Suedia au dezvoltat un nou instrument de screening pentru a facilita diagnosticul de tulburare din spectrul autismului (TSA) la adulţi. Testul este prezentat în revista ştiinţificǎ „Molecular Autism” şi este unic prin faptul cǎ cercetǎtorii au comparat, pentru evaluarea lor, un grup diagnosticat cu tulburari din spectrul autismului (TSA) cu un al doilea grup de pacienţii de psihiatrie.
TSA sau Tulburǎrile de spectru autist reprezintǎ un termen generic care se referǎ la toate formele de autism şi la sindromul Asperger. TSA cauzeazǎ probleme majore în comunicarea şi interacţiunea cu alte persoane şi poate duce la rutine şi manifestǎri compulsive. La adulţi, diagnosticarea corectǎ a tulburǎrilor din spectrul autismului şi distingerea lor de alte afecţiuni psihice poate fi o problemǎ, deoarece simptomele, de multe ori, se suprapun sau sunt similare cu cele de la schizofrenie, deficit de atenţie şi tulburare de hiperactivitate (ADHD) sau cu tulburǎri de personalitate severe.
Metodele de screening folosite astǎzi pentru a face un diagnostic corect, în rândul adulţilor cu TSA, sunt consumatoare de timp şi necesitǎ o experienţǎ considerabilǎ. Specialiştii suedezi de la Departamentul de Neuroştiinţe Clinice, sub conducerea dr. Susanne Bejerot, au rafinat şi simplificat un test american existent, RAADS-R (folosit în diagnosticarea autismului şi sindromului Asperger). Noul test este un chestionar cu 14 întrebări de auto-screening şi a fost numit: „RAADS-14 ecran”. Acesta include trei grile care mǎsoarǎ nivelul mental, anxietatea socialǎ şi hipersensibilitatea senzorialǎ - toate simptome comune în autism. Răspunsurile sunt clasificate în funcţie de istoricul clinic al pacientului, luându-se în seamǎ vârsta la care aceste simptome au apǎrut.
Cercetarea s-a fǎcut pe un grup de 135 de adulţi cu inteligenţǎ medie şi cu istoric TSA şi 508 subiecţi de control, cu o formǎ de tulburare psihiatricǎ, alta decât TSA. Alţi 590 de subiecţi de control sǎnǎtoşi au fost, de asemenea, incluşi în studiu. Rezultatele au arǎtat cǎ este posibil sǎ se diferenţieze în mod clar grupul cu tulburari din spectrul autismului fata de pacienții cu ADHD sau schizofrenie. Valoarea medie în testul pentru cei care suferǎ tulburǎri din spectrul autismului a fost de 32 de puncte (dintr-un total de 42) , comparativ cu 15 pentru pacienţii cu ADHD şi 11 puncte pentru celelalte tulburǎri psihiatrice și 3 puncte pentru subiecţii sǎnǎtoşi. Studiul a arǎtat cǎ, în procent de 97 la sutǎ, persoanele adulte cu TSA ar putea fi identificate cu ajutorul acestui test.
„Problema cu cele mai multe instrumente de screening de psihiatrie este cǎ acestea au fost testate doar cu subiecţi sǎnǎtoşi de control, ceea ce este complet lipsit de sens în acest context. În acest caz, am prezentat o scarǎ care poate ajuta la diferenţierea grupului de spectru autism de alte tulburǎri psihice. Sperǎm cǎ noul test va economisi timp şi va simplifica munca în îngrijirea adulţilor cu TSA”, spune dr. Bejerot.
 

×
Subiecte în articol: autism adulti cu autism