x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Unt de arahide amestecat cu margarină

Unt de arahide amestecat cu margarină

de Cristina Andreea Calin    |    04 Feb 2008   •   00:00
Unt de arahide amestecat cu margarină

CE BEM, CE MÅNCÅM ● Combinaţia nocivă
Untul de arahide analizat nu conţine aditivi alimentari, în schimb are o cantitate importantă de grăsimi hidrogenate. Acestea sunt sintetice şi pun în pericol sănătatea consumatorilor.


CE BEM, CE MÅNCÅM ● Combinaţia nocivă
Untul de arahide analizat nu conţine aditivi alimentari, în schimb are o cantitate importantă de grăsimi hidrogenate. Acestea sunt sintetice şi pun în pericol sănătatea consumatorilor.


Untul de arahide Maxim’s are o etichetă cel puţin hilară. Fiind un produs importat, a fost nevoie de un traducător. Numai că acesta a ales să folosească un dialect pe care noi nu îl cunoaştem. Eticheta tradusă de el sună aşa: "Ingred. Arahide prejite, Zaher, Sare, Ulei Vegetal Hydrogenat, Uleiuri".


ANALIZÅ. Produsul analizat are o îmbinare de ingrediente nefericită, în sensul că pe lângă pasta de arahide s-au adăugat cantităţi importante de zaharoză, de sare, de uleiuri hidrogenate nesănătoase şi uleiuri de natură nespecificată, care crează confuzie consumatorului. Acest lucru se deduce din înşiruirea ingredientelor, care trebuie făcută în ordinea cantitativă descrescătoare. Pasta de arahide ca atare şi uleiul conţinut de acestea au o valoare nutriţională ridicată, însă asocierea lui cu celelalte ingrediente îi scade valoarea biologică, rezultând un produs cu un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi naturale, dar şi artificiale (ulei hidrogenat), precum şi sare ascunsă. Deşi nu există etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că produsul are o densitate energetică foarte ridicată, apreciază profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Persoanele sensibile trebuie să aibă în vedere că arahidele pot fi alergene.


CONCLUZII. Din cauza grăsimilor hidrogenate, a zahărului şi a sării, produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, bolnavilor de inimă, hipertensivilor, celor cu dislipidemie şi hipertrigliceridemie, celor cu afecţiuni renale, hepatice, persoanelor cu afecţiuni neurodegenerative, alergicilor, celor cu status proinflamator sistemic. Diabeticii îl vor consuma numai cu acordul medicului curant. Este interzis alergicilor la arahide.


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă.


×
Subiecte în articol: bun de consum arahide