x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Usturoiul, bun pentru cardiaci

Usturoiul, bun pentru cardiaci

de Georgeta Licsandru    |    02 Aug 2008   •   00:00
Usturoiul, bun pentru cardiaci

BENEFICIU ● Tensiunea arteriala poate fi controlata si prin dieta
Usturoiul scade tensiunea arteriala si nivelul grasimilor din singe, prevenind bolile cardiovasculare. Aceste proprietati se datoreaza alicinei, substanta cu efect cardioprotector.



BENEFICIU ● Tensiunea arterială poate fi controlată şi prin dietă
Usturoiul scade tensiunea arterială şi nivelul grăsimilor din sînge, prevenind bolile cardiovasculare. Aceste proprietăţi se datorează alicinei, substanţă cu efect cardioprotector.

Într-un căţel de usturoi se găsesc între 5 şi 9 mg de alicină. O doză zilnică de 3,6-5,4 mg alicină extrasă din usturoi contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale, arată un studiu efectuat la Universitatea Adelaide (Australia) şi preluat de Reuters Health. În viitor, extractul de usturoi ar putea fi folosit ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii arteriale, în cazurile în care se încearcă scăderea valorilor tensiunii prin modificarea dietei, se spune în studiul australian.

"Aproximativ 40% dintre cazurile de hipertensiune arterială sînt dependente de alimentaţia bogată în sare şi grăsimi", arată dr Karin Ried, coordonatorul studiului. Persoanele incluse în studiu au primit timp de 13 săptămîni cîte 600-900 mg extract de usturoi, ceea ce înseamnă între 3 şi 5 mg alicină zilnic. Efect cardioprotector are, de asemenea, potasiul din usturoi: 620 mg/100 g.

"Tensiunea arterială a revenit la normal şi s-a menţinut astfel atît timp cît subiecţii au luat extractul de usturoi. Studiile vor continua pentru a vedea dacă extractul de usturoi are sau nu efecte secundare", spun cercetătorii australieni.

PROPRIETĂŢI. Pe lîngă efectul cardioprotector, alicina are proprietăţi anticoagulante. Din acest motiv, nutriţioniştii recomandă usturoiul în prevenirea trombozelor. De asemenea, alicina contribuie la scăderea colesterolului şi a trigliceridelor şi previne afecţiunile cardiovasculare (ateroscleroza, cardiopatia ischemică). În scop profilactic, în funcţie de toleranţa individuală, putem să mîncăm zilnic doi-trei căţei de usturoi, ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

CONŢINUT. Usturoiul conţine peste 100 de substanţe nutritive, printre care  vitamina C, potasiu, seleniu, zinc, magneziu. Usturoiul este una dintre puţinele surse de seleniu din dieta noastră. 100 g usturoi conţin 2 micrograme de seleniu necesar pentru stimularea imunităţii şi prevenirea bolilor cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale, bolilor neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), cancerelor, îmbătrînirii precoce.

CALORII. Usturoiul verde conţine 30 de calorii/100 g, iar cel uscat ajunge la 98 de calorii. Totuşi, nu trebuie să ne facem probleme din cauza caloriilor, deoarece nu o să mîncăm niciodată 100 g usturoi. În ciuda beneficiilor, de multe ori evităm usturoiul din cauza mirosului neplăcut. "Dacă aţi mîncat usturoi şi vreţi să vă împrospătaţi respiraţia, mestecaţi cîteva frunze de pătrunjel sau de mentă", ne recomandă prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

100 g usturoi
● Calorii 98 ● Proteine 8 g ● Carbohidraţi 16 g ● Potasiu 620 mg ● Zinc 1 mg ● Calciu 19 mg ● Seleniu 2 microg ● Fier 2 mg ● Sodiu 4 mg ● Magneziu 25 mg

×