x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vacanţă, soare, infidelitate

Vacanţă, soare, infidelitate

de Oana Antonescu    |    21 Iul 2009   •   00:00
Vacanţă, soare, infidelitate
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Un zâmbet, un flirt nevinovat, o atingere discretă, o propunere indecentă şi te trezeşti că ai intrat în jocul infidelităţii. Vara, când ispitele sunt la tot pasul, distracţiile mai multe decât în restul anului şi nopţile mai lungi, eşti mai predispus să cazi în capcanele infidelităţii.



Este dovedit statistic că acest sezon este liderul incontestabil al aventurilor, al iubirilor efemere, dar şi pasionale, al nonconformismului şi al principiilor uitate. Că suntem în vacanţă, la mare sau pur şi simplu pe stradă, într-o zi ca oricare alta, în lunile de vară suntem mai deschişi la flirt, la aventură, avem o atitudine mai permisivă în relaţiile cu persoanele de sex opus şi suntem tentaţi să lăsăm loc infidelităţii. Am putea da acest fenomen pe seama faptului că ne dezvelim corpul mai mult decât în restul anului sau poate pe efectul pe care îl are căldura asupra centrului plăcerii, aşa cum au încercat să arate câteva studii.

Cine înşală mai mult: bărbaţii sau femeile? De ce se ajunge la infidelitate? Ce şanse mai are relaţia oficială după o aventură? La aceste întrebări şi nu numai ne răspunde psihologul Mirela Zivari, de la Clinica TerapiaM.

PROBLEME ÎN CUPLU?
Monogamia nu este înnăscută. Ea se dobândeşte prin educaţie, ceea ce poate explica, parţial, de ce nu ne este tocmai uşor să o respectăm. Din păcate, există mulţi factori care pot perturba echilibrul unui cuplu. "Timpul tot mai scurt petrecut împreună, conflictele, rutina ne fac să uităm că celălalt are nevoie de reconfirmarea iubirii pe care i-o purtăm şi, nu în cele din urmă, de reconfirmarea statutului său sexual. Fiecare dintre noi îşi doreşte să i se arate în mod constant că este atrăgător, că este dorit de ceilalţi, dar se întâmplă uneori să nu primim aceste reconfirmări de la partener/ă şi suntem tentaţi să căutăm apreciere în exteriorul cuplului", explică psihologul Mirela Zivari.

Prin urmare, infidelitatea ascunde aproape întotdeauna nemulţumiri legate de relaţie. Când căutăm aceste reconfirmări, devenim mai receptivi la semnalele persoanelor de sex opus şi adoptăm un comportament seductiv faţă de acestea, potrivit psihologului. "Sunt momente de criză în care cel care înşală îşi pierde valorile, conduita morală. De partea cealaltă, partenerul înşelat trebuie să evalueze în ce măsură a contribuit la instituirea acestei crize în cuplu înainte de a reacţiona violent şi de a lua decizii pripite", precizează psihologul.

BĂRBAŢI VS FEMEI
"Bărbatul înşală mult mai uşor, din dorinţa de a-şi reconfirma că este în continuare un «vânător». Femeia înşală mai rar şi după perioade lungi de aşteptare a acelei reconfirmări din partea iubitului sau soţului. Unele înşală pentru că au fost, la rândul lor, înşelate. O fac nu neapărat din răzbunare, ci pentru că intră şi ele în criza experimentată mai întâi de bărbat. Bărbatul rareori îşi doreşte mai mult decât o aventură şi nu prea este pus în dificultatea de a alege între soţie/prietena oficială şi cealaltă.

Pentru el, este vorba doar de noutatea cuceririi, pe când femeia îşi doreşte de multe ori transformarea aventurii într-o relaţie de durată",
spune psihologul Mirela Zivari.

În ceea ce priveşte reacţia partenerului înşelat, femeia îşi revine mai repede după o infidelitate a iubitului, chiar dacă de cele mai multe ori are o reacţie explozivă la aflarea veştii că a înşelat-o. "Bărbaţii înşelaţi de parteneră renunţă de cele mai multe ori la relaţie, iar cei care cred că pot depăşi infidelitatea şi continuă relaţia devin mai posesivi, mai agresivi sau se refugiază în muncă", potrivit specialistului.

EFECT POZITIV
Există situaţii, ce-i drept rare, în care o aventură aduce un suflu nou relaţiei oficiale, mai ales atunci când totul rămâne în secret. Cel care a înşelat reuşeşte uneori să compare şi să aprecieze mai mult partenerul de cuplu. Relaţia se poate îmbunătăţi chiar şi în situaţia în care aventura a fost mărturisită şi iertată.

PORTRETUL INFIDELULUI
Oamenii de ştiinţă au încercat de-a lungul timpului să construiască portretul infidelului. Femeile cu silueta "clepsidră", dar şi cele cu ochi mari şi pomeţi proeminenţi au, potrivit unor studii, un comportament mai aventurier. Cercetătorii au observat că predispuse la aventuri sunt şi femeile care au crescut în preajma bărbaţilor, pe motiv că lor le este mai uşor să interacţioneze cu bărbaţii. Bărbaţii infideli se bucură de succes profesional şi nu au neapărat calităţi fizice, ci sunt mai degrabă carismatici şi vorbăreţi. Ei au o fizionomie virilă, cu maxilare proeminente, potrivit altor studii.

×
Subiecte în articol: psihologie