x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vara cu parfum de piersica

Vara cu parfum de piersica

de Georgeta Licsandru    |    29 Iul 2008   •   00:00
Vara cu parfum de piersica

IN TOP ● Fructele in pirg contin 80 de substante aromatice
Usoare, racoritoare, hidratante, aport de zahar redus... Iata caracteristicile de care au consacrat definitiv piersica printre fructele-vedete ale verii.



ÎN TOP ● Fructele în pîrg conţin 80 de substanţe aromatice
Uşoare, răcoritoare, hidratante, aport de zahăr redus... Iată caracteristicile de care au consacrat definitiv piersica printre fructele-vedete ale verii.

Trebuie să ştim că piersicile sînt valoroase din punctul de vedere al conţinutului în vitaminele C şi A, care stimulează sistemul imunitar şi previn îmbătrînirea precoce. Piersicile coapte nu numai că sînt savuroase şi extrem de parfumate, dar ajută persoanele cu digestie greoaie. Şi aceasta deoarece conţin fibre bine tolerate, care îmbunătăţesc procesul de digestie atît în cazul adulţilor, cît şi al copiilor.

APROAPE COAPTE.
Piersica aproape coaptă – "pîrguită" cum i se mai spune – este în momentul optim pentru consum. O recunoşti pentru că, atunci cînd e în pîrg, are un parfum deosebit şi cedează cînd e presată uşor cu degetul. Aroma piersicii în copt este un amestec original de substanţe. Specialiştii au depistat peste 80 de substanţe aromatice, printre care lactone, aldehide, cetone, terpene... Concentraţia acestor substanţe aromatice creşte brusc, pe măsură ce fructul atinge punctul maxim al ma-turităţii. Dacă piersica este culeasă timpuriu, fructul nu mai atinge niciodată această concentraţie de substanţe. Dimpotrivă, dacă este culeasă cu puţin înainte de maturitate şi păstrată la o temperatură de 18 grade Celsius timp de cîteva zile, în piersică se formează o cantitate foarte mare de substanţe aromatice.

Două tipuri de pigmenţi dau culoarea piersicilor: betacarotenul (culoarea portocalie) şi polifenolii (culoarea roşie). Betacarotenul (provitamina A) are efect imunostimulant, iar polifenolii (antociani şi flavonoide) contribuie la asimilarea vitaminei C şi protejează vasele sangvine. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să evităm păstrarea piersicilor proaspete în frigider. Acestea trebuie ţinute într-un loc răcoros şi aerisit, nu mai mult de cîteva zile.

CONSERVARE. În China meridională, piersicul creştea în flora spontană încă din anul 500 î.e.n. De-a lungul secolelor, piersicul a cucerit Occidentul şi Europa, astfel încît piersica a devenit fructul iubit deopotrivă de copii şi de adulţi. Putem să ne bucurăm de aroma şi de gustul inegalabil al piersicilor pe tot parcursul anului, cu condiţia să ştim cum să le conservăm. Sub formă de compot sau dulceaţă, piersicile pot fi conservate pînă la nouă luni. Dacă vreţi să le congelaţi pentru iarnă, trebuie să le cojiţi mai întîi. Pentru a le coji mai uşor puneţi fructele în apă fierbinte 30 de secunde, apoi clătiţi-le
din abundenţă cu apă rece.

Conţinut
100 g piersici
● Calorii 40 ● Apă 86-87 g ● Fibre 1 g ● Carbohidraţi 8 g ● Potasiu 160 mg ● Vitamina C 30 mg ● Vitamina E     0,5 mg ● Betacaroten 100 microg ● Magneziu 16 mg ● Calciu 7 mg

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă