x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vara cu parfum de piersica

0
Autor: Georgeta Licsandru 29 Iul 2008 - 00:00
Vara cu parfum de piersica

IN TOP ● Fructele in pirg contin 80 de substante aromatice
Usoare, racoritoare, hidratante, aport de zahar redus... Iata caracteristicile de care au consacrat definitiv piersica printre fructele-vedete ale verii.



ÎN TOP ● Fructele în pîrg conţin 80 de substanţe aromatice
Uşoare, răcoritoare, hidratante, aport de zahăr redus... Iată caracteristicile de care au consacrat definitiv piersica printre fructele-vedete ale verii.

Trebuie să ştim că piersicile sînt valoroase din punctul de vedere al conţinutului în vitaminele C şi A, care stimulează sistemul imunitar şi previn îmbătrînirea precoce. Piersicile coapte nu numai că sînt savuroase şi extrem de parfumate, dar ajută persoanele cu digestie greoaie. Şi aceasta deoarece conţin fibre bine tolerate, care îmbunătăţesc procesul de digestie atît în cazul adulţilor, cît şi al copiilor.

APROAPE COAPTE.
Piersica aproape coaptă – "pîrguită" cum i se mai spune – este în momentul optim pentru consum. O recunoşti pentru că, atunci cînd e în pîrg, are un parfum deosebit şi cedează cînd e presată uşor cu degetul. Aroma piersicii în copt este un amestec original de substanţe. Specialiştii au depistat peste 80 de substanţe aromatice, printre care lactone, aldehide, cetone, terpene... Concentraţia acestor substanţe aromatice creşte brusc, pe măsură ce fructul atinge punctul maxim al ma-turităţii. Dacă piersica este culeasă timpuriu, fructul nu mai atinge niciodată această concentraţie de substanţe. Dimpotrivă, dacă este culeasă cu puţin înainte de maturitate şi păstrată la o temperatură de 18 grade Celsius timp de cîteva zile, în piersică se formează o cantitate foarte mare de substanţe aromatice.

Două tipuri de pigmenţi dau culoarea piersicilor: betacarotenul (culoarea portocalie) şi polifenolii (culoarea roşie). Betacarotenul (provitamina A) are efect imunostimulant, iar polifenolii (antociani şi flavonoide) contribuie la asimilarea vitaminei C şi protejează vasele sangvine. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să evităm păstrarea piersicilor proaspete în frigider. Acestea trebuie ţinute într-un loc răcoros şi aerisit, nu mai mult de cîteva zile.

CONSERVARE. În China meridională, piersicul creştea în flora spontană încă din anul 500 î.e.n. De-a lungul secolelor, piersicul a cucerit Occidentul şi Europa, astfel încît piersica a devenit fructul iubit deopotrivă de copii şi de adulţi. Putem să ne bucurăm de aroma şi de gustul inegalabil al piersicilor pe tot parcursul anului, cu condiţia să ştim cum să le conservăm. Sub formă de compot sau dulceaţă, piersicile pot fi conservate pînă la nouă luni. Dacă vreţi să le congelaţi pentru iarnă, trebuie să le cojiţi mai întîi. Pentru a le coji mai uşor puneţi fructele în apă fierbinte 30 de secunde, apoi clătiţi-le
din abundenţă cu apă rece.

Conţinut
100 g piersici
● Calorii 40 ● Apă 86-87 g ● Fibre 1 g ● Carbohidraţi 8 g ● Potasiu 160 mg ● Vitamina C 30 mg ● Vitamina E     0,5 mg ● Betacaroten 100 microg ● Magneziu 16 mg ● Calciu 7 mg
Citeşte mai multe despre:   alimentaţie sănătoasă

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Prăjitul - o capcană şi în cazul cărnii, şi al cartofilor

Prăjitul - o capcană şi în cazul cărnii, şi al cartofilor
Îi auzi pe mulţi bucurându-se că „fac un grătar”. E un fel de culme a relaxării și ei cred că asta înseamnă sănătate. Alţii cred că au găsit soluţia slăbitului: să mănânce pâinea prăjită....

COVID-19 circulă prin aer. Cercetătorii vor modificarea recomandărilor. OMS refuză

COVID-19 circulă prin aer. Cercetătorii vor modificarea recomandărilor. OMS refuză
Peste 200 de cercetători spun că oamenii se infectează cu COVID-19 întrucât acesta circulă prin aer. Din acest motiv ei cer revizuirea recomandărilor transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii...

Explicațiile psihologului: Ce ne provoacă suferință în relații? 

Explicațiile psihologului: Ce ne provoacă suferință în relații? 
În prezent, expresia „relație toxică” este folosită atât de des încât aproape că orice relație are un conflict mai mare ajunge să fie etichetată astfel. În cadrul relațiilor toxice, conexiunea și...

Comisia Europeană a autorizat punerea pe piață a antiviralului Remdesivir pentru tratarea infecției cu COVID-19

Comisia Europeană a autorizat punerea pe piață a antiviralului Remdesivir pentru tratarea infecției cu COVID-19
Comisia Europeană a autorizat, astăzi, punerea pe piaţă condiționată, în spațiul comunitar, a antiviralului Remdesivir, folosit pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, informează AFP....

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare
Compania germană Biontech împreună cu gigantul farmaceutic american Pfizer au anunţat că au dezvoltat un vaccin experimental, transmite DPA. Testele realizate în SUA au rezultate...

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi
Imunitatea colectivă la infecția cu COVID-19 este mai mare decât o arată testele, întrucât anticorpii din organismul persoanelor asimptomatice ori cu simptome ușoare pot duce la rezultate negative, arată un...

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile
Până în urmă cu aproximativ 100 de ani, poeții, artiștii și filosofii erau cei care se ocupau de problemele legate de dragoste și atașamente. Mai recent însă, neurobiologia și endocrinologia, științe care...

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii
Două studii americane aduc noi informații despre boala asociată cu COVID-19 care a afectat circa o mie de copii la nivel mondial. Se numește sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C),...

Stresul cronic afectează creierul

Stresul cronic afectează creierul
Galerie Foto Stresul este considerat boala secolului 21 și adesea includem în acest concept orice fel de simptom ni se pare nelalocul său în comportamentul nostru sau în starea noastră fizică. Stresul este parte din viața...

Apendicul face parte din apărarea imunitară

Apendicul face parte din apărarea imunitară
Multă vreme s-a considerat că unele organe nu au nicio utilitate. Din categoria aceasta făceau parte amigdalele, apendicul şi, de aceea, se îndepărtau prin operaţii pe bandă rulantă. Teoria aceasta s-a...
Serviciul de email marketing furnizat de