x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vincinni - Pericol pentru pancreas

Vincinni - Pericol pentru pancreas

01 Sep 2008   •   00:00
Vincinni - Pericol pentru pancreas

CE BEM, CE MÎNCĂM ● E 450 împiedică fixarea calciului
Desertul analizat conţine foarte multe glucide, forţînd pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină într-un timp foarte scurt.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● E 450 împiedică fixarea calciului
Desertul analizat conţine foarte multe glucide, forţînd pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină într-un timp foarte scurt.

Prăjitura cu cremă cu aromă de vanilie Vincinni este un desert care are în compoziţie: făină de grău, zahăr, praf de ouă integral, grăsimi vegetale, sirop de glucoză, amidon din grîu, făină de soia, lactoză, dextroză, cacao pudră (5%), lapte praf degresat, emulsificatori mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, difosfat dipotasic E 450, carbonat acid de sodiu E 500, sare, conservant sorbat de potasiu E 202, arome. Consumînd 100 de grame de prăjitură se acumulează 382 kcal/ 1.598 kj, proteine 4,5 g, carbohidraţi 65,0 g, grăsimi 13,0 g.

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: prăjitură cu profil nutriţional foarte dezechilibrat, cu un exces de glucide cu absorbţie lentă (amidon din făină de grîu, din grîu), dar şi glucide cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat (zahăr, sirop de glucoză, dextroză). Această compoziţie este foarte solicitantă pentru pancreasul endocrin, determinînd fluctuaţii periculoase ale glicemiei. Prăjitura conţine surse de fosfaţi E 450 şi sodiu (sare, E 500) care împiedică fixarea calciului în oase. Un adult nu trebuie să consume mai mult de 6 g de sare zilnic pentru a nu avea probleme cu rinichii, circulaţia şi sistemul cardiorespirator. Prăjitura are o valoare energetică foarte ridicată, 382 kcal/ 100 de grame.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor şi obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, de maladii hepato-renale. Persoanele cu alergie la proteina din ouă, soia, lapte şi cu intoleranţă la lactoză vor testa în prealabil produsul pentru a vedea care este reacţia organismului la aditivii utilizaţi de producător. Cei cu rezistenţă la insulină şi diabeticii o vor consuma numai cu avizul medicului curant. Prăjitura este interzisă suferinzilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten.

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe adresa de e-mail a departamentului nostru, bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesat de caracteristicile unui produs, fie aliment sau băutură, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul  doctor Gheorghe Menchinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum