x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vinul roşu, aliment

Vinul roşu, aliment

de Georgeta Licsandru    |    15 Feb 2008   •   00:00
Vinul roşu, aliment

PROPRIETÅŢI ● Sursă de antioxidanţi care protejează inima
În ţările cu un consum apreciabil de vin roşu, bolile cardiovasculare au o incidenţă mai scăzută decât în alte ţări. Secretul este tocmai vinul roşu. Cu o singură condiţie însă, să fie băut cu moderaţie: unul-două pahare zilnic.


PROPRIETÅŢI ● Sursă de antioxidanţi care protejează inima
În ţările cu un consum apreciabil de vin roşu, bolile cardiovasculare au o incidenţă mai scăzută decât în alte ţări. Secretul este tocmai vinul roşu. Cu o singură condiţie însă, să fie băut cu moderaţie: unul-două pahare zilnic.


Efectele benefice ale vinului roşu se datorează antioxidanţilor, în special resveratrolului, substanţă care se găseşte în coaja boabelor de strugure. S-a demonstrat că resveratrolul scade nivelul lipidelor din sânge şi previne afecţiunile cardiovasculare. "Vinul roşu este aliment şi medicament în acelaşi timp. Vinul roşu conţine mai mult resveratrol decât cel alb, deoarece mustul fermentează mai mult timp împreună cu pieliţa boabelor de strugure. În acelaşi timp, vinul roşu are un conţinut mai mic de glucide decât cel alb", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Vinul roşu excelează prin conţinutul de flavonoide şi polifenoli – substanţe antioxidante. Flavonoidele scad nivelul colesterolului rău. Scăderea colesterolului în sânge înseamnă implicit reducerea riscului de boli cardiovasculare. Iar polifenolii blochează acţiunea radicalilor liberi şi previn îmbătrânirea precoce. De asemenea, vinul roşu conţine vitamine (B1, B2, B5, B6, C) şi minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier).


STATISTICI. Antioxidanţii din vinul roşu pot explica "paradoxul francez". Francezii au o dietă bogată în grăsimi, dar suferă cel mai puţin de boli cardiovasculare. Aceasta deoarece beau zilnic şi unul-două pahare cu vin roşu, care are rol de protecţie cardiovasculară. "Statisticile comparate demonstrează că, deşi francezii consumă mai multe grăsimi animale decât americanii, mortalitatea prin afecţiuni cardiovasculare în Franţa este de 2,5 ori mai mică", arată doctorul Pavel Chirilă în volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos".


Efecte

Cu cât vinul roşu este de producţie mai recentă, cu atât efectele benefice asupra organismului uman sunt mai mari. Specialiştii ne spun că, pe măsură ce se învecheşte, vinul îşi pierde din proprietăţile antioxidante. De asemenea, nutriţioniştii ne atrag atenţia că vinul roşu îşi pierde proprietăţile dacă facem excese.

Persoanele care beau mai mult de două pahare de vin pe zi se expun bolilor cardiovasculare şi hepatice.
 
 

100 ml vin roşu

  • Calorii           63
  • Potasiu         100 mg
  • Magneziu        20 mg
  • Fosfor           20 mg
  • Calciu             7 mg
  • Fier          0,9 mg
  • Vitamina B1     0,01 mg
  • Vitamina B2     0,02 mg
 

×
Subiecte în articol: vinul roşu alimentaţie sănătoasă