x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vinul roşu apără plămânii

Vinul roşu apără plămânii

de Georgeta Licsandru    |    11 Oct 2008   •   00:00
Vinul roşu apără plămânii

Un pahar de vin roşu pe zi protejează plămânii de efectele negative ale fumatului. Resveratrolul, antioxidant prezent în vinul roşu, reduce acţiunea substanţelor toxice din fumul de ţigară asupra organismului.



Un pahar de vin roşu pe zi protejează plămânii de efectele negative ale fumatului. Resveratrolul, antioxidant prezent în vinul roşu, reduce acţiunea substanţelor toxice din fumul de ţigară asupra organismului.
Fumătorii care beau un pahar cu vin roşu zilnic prezintă mai puţine riscuri de a suferi de cancer pulmonar. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de cercetătorii de la Kaiser Permanente, o organizaţie de sănătate din California. Studiul publicat în revista Cancer Epidemiology Biomarkers a reunit datele unui program la care au participat 84.170 de persoane, cu vârste cuprinse între 45 şi 69 de ani. "La sfârşitul celor 6 ani de studiu am observat că un consum moderat de vin reduce problemele pulmonare la fumători. Astfel, fumătorii care beau un pahar cu vin roşu pe zi prezintă mai puţine riscuri de a suferi de cancer pulmonar decât cei care nu beau deloc vin roşu", afirmă dr Chun Chao, coordonatorul studiului. Cercetătorii californieni atrag atenţia că asta nu înseamnă că puteţi fuma în continuare dacă beţi vin roşu. Ci doar că vinul reduce din efectele nedorite ale fumatului.


Antioxidanţi

Proprietăţile vinului roşu se datorează resveratrolului, dar şi celorlalţi antioxidanţi pe care îi conţine: potasiu, magneziu, calciu, vitamine din
complexul B. În vinul roşu se găsesc de trei-cinci ori mai mult resveratrol decât în cel alb, deoarece mustul fermentează mai mult împreună cu pieliţa şi codiţele boabelor de strugure. S-a dovedit că resveratrolul scade rezistenţa celulelor tumorale, de asemenea reduce nivelul colesterolului şi previne afecţiunile cardiovasculare. Alături de resveratrol, acţionează polifenolii din vin. Cu cât vinul roşu este mai tânăr, cu atât protecţia asupra plămânilor şi inimii este mai mare. În cazul vinului mai vechi, proprietăţile antioxidante scad, pentru că în timpul proceselor de maturare a vinului roşu, polifenolii se oxidează, iar caracterul lor antioxidant dispare. Dr Chun Chao precizează că rezultatele obţinute de echipa sa sunt valabile doar pentru vinul roşu. Alte băuturi – vinul alb, berea – nu au efect protector asupra plămânilor.


100 ml vin roşu
Calorii    63
Potasiu    100 mg
Magneziu    20 mg
Fosfor    20 mg
Calciu    7 mg
Fier    0,9 mg
Vitamina B1    0,01 mg
Vitamina B2    0,02 mg
Vitamina B3    0,09 mg
Vitamina B6    0,02 mg

×
Subiecte în articol: vinul roşu alimentaţie sănătoasă