x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vitaminele şi memoria

Vitaminele şi memoria

de Georgeta Licsandru    |    01 Iul 2008   •   00:00
Vitaminele şi memoria

SOLUŢIE ● Antioxidanţii din fructele şi legumele crude previn Alzheimerul
Vitaminele C şi E previn tulburările de memorie şi boala Alzheimer, arată un studiu efectuat la Universitatea Toronto. Cele mai bune surse de vitaminele C şi E sînt fructele, legumele, alunele, nucile, uleiurile vegetale.



SOLUŢIE ● Antioxidanţii din fructele şi legumele crude previn Alzheimerul
Vitaminele C şi E previn tulburările de memorie şi boala Alzheimer, arată un studiu efectuat la Universitatea Toronto. Cele mai bune surse de vitaminele C şi E sînt fructele, legumele, alunele, nucile, uleiurile vegetale.

Dozele crescute de vitaminele C şi E îmbunătăţesc performanţele mentale şi rezolvă tulburările de memorie şi concentrare. Cele două vitamine sînt antioxidanţi puternici, care protejează organismul de stresul oxidativ generat de radicalii liberi. Radicalii liberi sînt deşeuri celulare care stau la originea aterosclerozei, trombozelor coronariene, hemoragiilor cerebrale, bolilor neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson). Efectul protector al vitaminelor C şi E este mai pronunţat dacă sînt asociate cu vitamina A şi seleniul, arată studiul efectuat la Universitatea Toronto.

STUDIU. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii canadieni au ţinut sub observaţie diabetici cu vîrsta medie de 63 de ani. Doctorul Michal Chui, coordonatorul studiului, explică de ce au fost aleşi diabeticii: "Diabetul de tip 2 este asociat cu un stres oxidativ cronic, care contribuie la declinul mintal şi la apariţia maladiei Alzheimer". Diabeticii participanţi la studiu aveau un regim alimentar cu un conţinut caloric ridicat. După o masă bogată în calorii, oxigenarea creierului este deficitară şi apare o stare de hipoxie, de somnolenţă. Pe termen lung, acest fenomen afectează performanţele intelectuale, mai ales dacă se asociază şi cu diabetul. "Aceste rezultate sînt o probă indirectă că o masă bogată în calorii generează o creştere a cantităţii de radicali liberi în organism, provocînd stres oxidativ şi afectarea funcţiilor cognitive. Soluţia este suplimentarea dietei cu vitaminele C şi E", arată dr Michal Chui. Printre cele mai bune surse de vitamina C se numără portocalele, grepfrutul, măceşele, varza roşie, conopida. Vitamina E poate fi luată din uleiurile vegetale (de floarea-soarelui, de palmier, rapiţă, măsline), alune, nuci, migdale.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă