x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vorbe deştepte, fapte de ţinut minte.

Vorbe deştepte, fapte de ţinut minte.

de Florin Condurateanu    |    02 Iun 2011   •   21:00

Stateam de vorba cu doctorul Tudor Ciu­hodaru, medicul primar Tudor Ciu­hodaru, seful medicinei de ur­genta de la marele spital iesean 'Sf. Ioan', despre aceasta medicina de sprint, de sacrificiu, o medicina 'an­ti­g­ra­vitationala', de batalie la ba­io­neta pe acel hotar cetos, plin de mis­te­re dintre viata si moarte. O me­di­cina a ultimei maini intinse intru smul­­gerea unui om cu aproape am­bele picioare dincolo de granita ne­fii­n­­­tei. Si-i spuneam sufletistului me­dic primar sef de 'urgente' Ciuhoda­ru ca mi se pare ca medicii de urgente se simt cei mai aproape de Dumne­zeu.

M-a privit cu ochi adanci si mi-a spus ceva tulburator: 'Magistrul meu, medicul militar de la care am invatat aceasta meserie, imi atragea atentia sa nu uit niciodata ca medicul de urgenta poate fi ultima figura pe care o zareste un om care paraseste lumea aceasta'. Si-mi mai istorisea cu oftat doctorul Ciuhodaru ca si-a pus in gand sa se lupte cu toate puterile pentru a interzice etnobotanicele, fiindca stie ce greu e zbuciumul de a scoate din convulsii si delir tanarul indopat cu otravurile din acest frunze si isi mai doreste ceva, sa trimita la scoala fetita care se chinuie cu cinci frati intr-o casa darapanata de bagi pumnul intre usa si perete in Ticau, in preajma bojdeucai lui Creanga.

Biata or­fana a ra­mas repetenta fiindca n-a avut haine sa se duca la scoala, n-a avut nici macar un caiet si nici vorba de vreun pix. Si fiindca nu trebuie sa uitam zicerile destepte, trebuie sa demontam barfele gretoase despre eroii Ro­ma­niei. Cand un popor trebuie pus in ge­nunchi, ii darami statui­le. Au cartit unii cum ca Mihai Vi­tea­zu era doar un aventurier sau raz­boinic care actiona de azi pe maine in functie de 'scorul' unei batalii. Pentru a-i fura lui Mihai In­tregitorul me­ritul urias de a uni su­fletele ro­ma­nesti din cele trei state. Sa fim mandri ca Mihai a facut prima uni­re de state in Europa, al doilea a fost Garibaldi, dar cu multi, multi ani mai tarziu. Mi­hai n-a actionat im­pro­vizat, inain­te de a purcede la bataliile In­tregirii, a comandat unui mare fa­ca­tor de efigii din Italia sa execute un sigiliu cu cele trei tari unite, alaturate Mol­dova, Ardealul si Tara Ro­ma­neas­ca.

De altfel, Sergiu Nicolaescu imi spu­nea ca e mereu uimit de viteza cu ca­re actiona Mihai Viteazu, se de­pla­sa atat de repede si surprinzator de parca ar fi fost la volanul unui BMW su­praturat. Si sa pastram cu sfintenie in memorie ca in clasamentele de ne­contestat alcatuite de marii specialisti ai Planetei cel mai cult, cel mai invatat conducator de tara din lume in ultimii 1.000 de ani este Voievodul Dimitrie Cantemir, romanul de colosala eru­di­tie Cantemir.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete