x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Zahăr colorat cu chimicale

Zahăr colorat cu chimicale

de Mihaela Ionescu    |    27 Apr 2009   •   00:00
Zahăr colorat cu chimicale
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Cipi, produs dulce de cofetărie, reprezintă un amestec de zahăr rafinat şi coloranţi azoici chimci de sinteză, care afectează în mod serios sănătatea, mai ales în cazul copiilor.



Profesorul doctor Gheorghe Men­ci­nicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că siropul de glucoză-fructoză, zahărul şi dextroza pun în pericol sănătatea pancreasului. Acesta va fi nevoit să secrete o cantitate mare de insulină într-o periodă scurtă de timp, ceea ce va duce la epuizarea funcţiei pancreatice.

Mai mult, cantitatea mare de zaharuri rafinate duce la imprimarea unei valori energetice foarte mari. Studii recente au arătat că zahărul este hrana preferată a celulelor canceroase şi de aceea este recomandat să fie consumat cu precauţie.

COLORANŢI PERICULOŞI
Pentru produsul analizat au fost folosiţi trei coloranţi chimici azoici de sinteză, care pot duce la declanşarea sidromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). E110 mai poate provoca alergii, mai ales în cazul persoanelor sensibile, congestie nazală, astm, bronhoconstricţie, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme musculare, dureri gastrice şi blocarea enzimelor digestive. Co­lorantul sunset yellow are stabilită o doză zilnică admisă de 2,5 mg/kg corp.

Ponceau 4R are un potenţial cancerigen mă­rit şi de aceea are o doză zilnică admisă de doar 4 mg/kg corp. Aceasta a fost stabilită de JEFCA, forul mondial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari. Colorantul, galbenul de quinolină poate duce la apa­riţia alergiilor, a crizelor de astm, a dermatitelor. Pentru acesta a fost stabilită o doză zilnică admisă de 0-10 mg/kg corp.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produdusul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, alergicilor, celor cu asmt, celor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare, persoanelor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare, celor cu afecţiuni dermatologice, celor cu hiperu­ricemie (gută), suferinzilor de cancer. Diabeticii vor ţine cont de aportul de glucide şi vor cere sfatul medicului curant.

CE SCRIE PE ETICHETĂ
Cipi. Produs dulce de cofetărie (Marshmallow twist). Sirop de glucoză-fructoză, zahăr, apă, dextroză, gelatină de porc, arome, coloranţi galben de quinoleină E104, sunset yellow E110, ponceau 4R E124. Valoare energetică la 100 g 325 kcal, proteine 4,2 g, carbohidraţi 76,5 g, lipide 0,2 g

×
Subiecte în articol: bun de consum