x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Webcam Documentare istorice Statele Unite, scutul Romaniei in 1968

Statele Unite, scutul Romaniei in 1968

de Dan Constantin    |    24 Aug 2015   •   12:36
Statele Unite, scutul Romaniei in 1968
Sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc

In noaptea de 20/21 august 1968 Cehoslovacia a fost invadata de 22 de divizii sovietice, bulgare, est-germane, poloneze si ungare. Lovitura fusese aprobata in strict secret la Moscova de liderii celor cinci tari care nu acceptau ,,contaminarea socialismului’’ de ideile Primaverii de la Praga. Romania era si ea in colimator; Ceausescu vizitase in 15-17august Cehoslovacia si semnase Tratatul care prevedea ca in caz de atac armat impotriva uneia dintre tari, cealalta acorda neintarziat ajutor militar. Prima stire care a alarmat Planeta despre invazie a fost transmisa din Praga spre miezul noptii de 20 august de Eugen Ionescu, corespondentul Agentiei Romane de Presa AGERPRES. I s-au alaturat dupa cateva zeci de ore Ilie Ciurescu, Dumitru Tinu, Romulus Caplescu, cei patru ziaristi romani formand cea mai puternica echipa de presa straina care relata in direct despre ocuparea Cehoslovaciei.

Reactie dura la Bucuresti
La 3 dimineata,in 21 august, la sediul Comitetului Central al PCR (actuala cladire a Ministerului de Interne) un diplomat sovietic a lasat un document nesemnat de nimeni in care se anunta ca s-a recurs la interventia militara pentru a salva socialismul. In cursul noptii fusesera luate deja masuri de intarire a apararii la frontierele Romaniei. La pranz, in Bucuresti are loc o adunare populara cu 100.000 de oameni, la care Ceausescu a condamnat vehement invadarea Cehoslovaciei si anunta riposta militara in caz de agresiune impotriva tarii. Se formeaza Garzile patriotice. In decurs de doua zile, pana la 23 august, sunt echipate si inarmate 51 de batalioane de garzi patriotice cu un efectiv de 10.000 de luptatori care defileaza in Bucuresti de Ziua Nationala.

Romania era insa prinsa in cleste de aliatii care invadasera Cehoslovacia. Ceausescu declara: Daca se va ajunge la o ciocnire militara, pana la urma forta ar putea sa se impuna, dar alta este de a admite si a te face partas la subjugarea tarii. China si Iugoslavia sunt solidare cu Romania, se ofera sa acorde sprijin, inclusiv militar. Prea putin insa fata de forta coplesitoare a sovieticilor. Jaruzelski, ministrul polonea al Apararii, declara in 26 august ca ‚,Romania trebuie sa se supuna sau sa suporte consecintele.’’

Aliatul neasteptat de la Washington
Invazia Cehoslovaciei a fost o surpriza pentru NATO. Statele Unite se repliaza repede la noua situatie din Centrul Europei. Documente diplomatice recent facute publice ARATA CA SUA NU MAI ACCEPTAU O ACTIUNE SIMILARA A URSS.

In 23 august, Secretarul de Stat Dean Rusk transmite ambasadorului sovietic Dobrinin, ca in cazul unui atac asupra Romaniei, opinia publica americana ar fi greu de controlat. Rusk adauga :in ultimele cateva ore am primit zvonuri alarmante privind o posibila invazie sovietica asupra Romaniei, si nu stiu ce sa-i spun Presedintelui despre aceasta situatie.Presedintele Johnson avusese in 21 august o pozitie publica in care a negat ideea sferelor de influenta, excluzand o intelegere cu sovieticii pentru a le da mana libera in Europa de Est.

In 23 august are loc o intalnire la Casa Alba cu responsabilii militari si serviciile secrete.Helms, directorul CIA, informeaza Cabinetul ca ,,romanii se afla intr-o stare de ingrijorare deosebita, deoarece se temeau ca daca rusii au intrat in Cehoslovacia, vor trebui sa intre si in Romania. ’’A doua zi, Departamentul de Stat redacteaza un Memorandum pentru situatii neprevazute in cazul unei INVAZII SOVIETICE IN ROMANIA. Intre masuri- cresterea vigilentei NATO,completarea garnizoanei din Berlin, retrimiterea in Europa a fortelor aeriene si terestre aflate in refacere in SUA, asistenta militara largita pentru Iugoslavia.
Ambasadorul sovietic este iar avertizat , in 31 august ,,in termenii cei mai categorici’’ ca URSS sa nu mai foloseasca forta impotriva nici unei alte tari din Europa de Rasarit. Este informat ca ,,Presedintele considera ca acest gen de masuri ar fi o tragedie’’.

Invazia Romaniei poate fi dupa 2 septembrie
Asistentul special al Presedintelui Johnson pregateste o scrisoare pentru conducerea URSS.Un punct al textului contine o informatie exploziva, posibilitatea sa se intample ceva in Romania in saptamana incepand din 2 septembrie’’. Finalul scrisorii este fara echivoc: SPERAM CA GUVERNUL DV.SA SE ABTINA DE LA O MASURA MILITARA IMPOTRIVA ROMANIEI.
La Bucuresti tensiunea atinge cote maxime. Statul Major General a transmis in 5 septembrie indicativul pentru ALARMA DE LUPTA. Au fost alertate cadre iar unitatile si marile unitati au intrat in dispozitive premergatoare starii de razboi.
Sovieticii au renuntat in aceste conditii la planurile imediate de invazie. Romania nu va mai fi tratata ca aliat sigur in Tratatul de la Varsovia .
Dupa un an, in 2-3 august 1969, Richard Nixon, face o vizita oficiala in Romania, prima a unui presedinte american intr-o tara comunista. Este primit cu entuziasm . Romanii stiau de la ce pericol ii salvase Statele Unite. Prima editie a scutului american a functionat in august-septembrie 1968.

Cartitele rusilor
Structuri diplomatice si militare romanesti implicate in evenimentele din 1968 erau virusate de cartitele rusilor.
Corneliu Bogdan, Ambasadorul Romaniei la Washington, este considerat de un sef de serviciu romanesc de informatii de dupa 1989 drept,,cea mai daunatoare penetrare sovietica’’.

Ion Serb, general, comandantul Armatei a 2-a din Bucuresti ,a fost condamnat si degradat pentru tradare in favoarea sovieticilor.
Nicolae Militaru, general, comandantul Armatei a 3-a de la Cluj, a fost deconspirat si a recunoscut ca a lucrat pentru serviciile secrete sovietice. A fost Ministru al Apararii imediat dupa decembrie 1989.

Articolul se bazeaza pe documente si informatii din lucrarile: Trei decenii de relatii romano- americane 1955-1985; Romania, 36 de ani in Tratatul de la Varsovia; Fereste-ma, doamne de prieteni; O viata de om, Constantin Olteanu.
 

×