x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jandarmeria, obligată să plătească 50.000 de lei unui cetăţean agresat la protestele din Piaţa Universităţii

Jandarmeria, obligată să plătească 50.000 de lei unui cetăţean agresat la protestele din Piaţa Universităţii

18 Iul 2013   •   20:11
Jandarmeria, obligată să plătească 50.000 de lei unui cetăţean agresat la protestele din Piaţa Universităţii

Notele de plată pentru abuzurile Jandarmeriei la protestele din Piata Universitatii continua sa vina. La inceputul anului, Diana Iftodi a fost posesoarea primei decizii de sancționare în Instanță a Jandarmeriei în cazul protestelor de la Universitate. Ca urmare a plângerii depuse de domnișoara Iftodi la Judecatoria Sectorului 1 București, Jandarmeria a fost obligată la plata unei despăgubiri de 5.000 de lei și la anularea amenzii emise.

Alti bani, aceeasi distractie

Acțiunile Jandarmeriei din Piata Universității au fost extrem de dure, pe toată perioada protestelor de anul trecut. Oamenii care au îndrăznit să-și exprime nemulțumirea în mod public, fața de sistemul Băsescu, s-au trezit cu amenzi usturătoare pentru tulburarea liniștii publice sau obligați să viziteze secțiile de poliție din tot Bucureștiul, unde au fost tratați ca niște criminali de ultimă speță. În urma abuzurilor, mai multe persoane au dat în judecată Jandarmeria și au făcut plângeri penale.

Iată că Jandarmeria Romana a fost obligata, din nou, tot de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, sa plateasca o suma considerabila drept daune morale unui alt cetatean abuzat aiurea la protestele in Piata Universitatii. Potrivit sentintei civile nr. 4067/2013 emisa de instanta, George Euprescu a fost exonerat de plata amenzii primite, s-a dispus anularea procesului verbal intocmit de Jandarmerie impotriva petentului si obliga intimata la plata catre petent a sumei de 50.000 de lei, cu titlu de daune morale.

In motivarea plangerii, Epurescu scrie ca, la data de 9.05.2012 se afla in Piata Universitatii, in zona fantanii, impreuna cu alti manifestanti si, desi nu a scandat nimic in acea seara, un jandarm l-a prins de brat si l-a purtat pana la duba Jandarmeriei, parcata dupa intrarea in facultatea de Arhitectura, in duba fiind supus unui tratament de intimidare. Ulterior, capitanul de jandarmi l-a amenintat ca o sa isi piarda locul de munca, interventia jandarmilor fiind abuziva, intrucat a fost supus unui tratament degradant si lipsit de libertate in mod  ilegal.

"Instanta a constatat drept întemeiate sustinerile petentului"

Astfel, prin proba testimoniala administrata in cauza, menţionează intanţa, petentul a facut dovada ca in mod neintemeiat s-a retinut in procesul verbal de constatare a contraventiei faptul ca ar adresat expresii jignitoare. Astfel, martorul audiat in cauza a declarat la termenul de judecata ca petenul a sosit mai tarziu si se afla la aproximativ 10 m de locul protestului, in dreptul intrarii Facultatăţii de Geografie. Petentul nu a scandat cele relatate in procesul verbal". În consecintă, instanta apreciazä ca fapta petentului nu întruneşte  conditiile constitutive ale contraventiei şi că prezumţia de veridicitate a procesului verbal, a fost răsturnată în cauzä, plângerea petentului fiind întemeiată şi urmând a  fi admisă ca atare, dispune anularea procesului verbal şi exonerarea petentului de plata amenzii.

Jandarmeria poate face recurs.

Descarcă hotararea instantei in cazul Epurescu în format PDF

Descarca plangerea lui Geroge Epurescu

×
Subiecte în articol: jandarmeria proteste Piata Universitatii